BABIČČIN LITÝ

LB111ST (500x875)

LB112ST (700x1225)

LB113ST (700x1225)

text La Buchta / fotografie La Buchta

Recept na (pra)babiččin litý koláč s drobenkou jsme doslova vzkřísili z ručně psaného deníku první republiky. Ubrali jsme trochu másla, klasickou drobenku jsme obohatili mandlovou moukou a namísto meruněk použili lesní plody jahodníku. …Je až neuvěřitelné, kolik chuti a aroma se může do tak malého plodu koncentrovat. Pečením znásobené aroma lesních jahod vás bude v kuchyni provázet celý den. Tak hurá do lesa!
 

TĚSTO

200 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
2 lžíce (jemného) krupicového cukru
2 žloutky
7 g sušeného droždí
100 g (změklého) másla
400 ml mléka

 

MANDLOVÁ DROBENKA

50 g polohrubé mouky
50 g (jemně mletých) mandlí
50 g moučkového cukru
50 g (změklého) másla
1 žloutek
strouhaná kůra z 1 citronu

 
Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, žloutky, droždí, máslo, vlijte mléko a vařečkou důkladně propracujte. Vzniklé (hladké a řídké) těsto lehce poprašte moukou, zakryjte mísu utěrkou a nechte asi 45 minut kynout. Mezitím si připravte drobenku smícháním všech surovin a důkladně ručně propracujte. Drobenka je hotová, když docílíte podoby sypké hmoty. (Drobenku můžete udělat s jemným třtinovým cukrem a mouku můžete nahradit jakoukoliv celozrnnou. Drobenka vynikne s přidáním špetky mleté skořice a klasického rumu.)

Vykynuté těsto rozetřete na plech vyložený pečícím papírem, posypte jahodami a mandlovou drobenkou. Pečte v předehřáté horkovzdušné troubě na 180 °C asi 30 až 40 minut.