Ce CHOCOLAT

LB130CC (500x875)

LB129CC (700x1225)

text La Buchta  / fotografie La Buchta

Cestování po střední Francii nám odhalilo mnoho nezapomenutelných receptů. Tento čokoládový skvost – s výstižným názvem Ce chocolat (v překladu prostě jen “tato čokoláda”), je vyhlášenou delikatesou jedné pařížské pâtisserie. A není divu. Chuť čokolády v tomto dezertu graduje na vícero úrovních. Užívejte chutí!, protože k tomuto dezertu není třeba více psát…
 
 

ČOKOLÁDOVÉ LEDOVÉ KOSTKY

100 g kvalitní čokolády (nejméně 70%)
40 ml horkého espressa

 

TĚSTO

320 g jemného krupicového cukru
80 g kvalitního tmavého kakaa
50 g mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí)
50 g špaldové mouky
1 lžička prášku do pečiva
4 vejce
200 g másla
2 lžičky vanilkového extraktu nebo dřeň ze 2 vanilkových lusků
200 g kvalitní čokolády (nejméně 70%)

 

HORKÝ ČOKOLÁDOVÝ KRÉM

100 g kvalitní čokolády (nejméně 70%)
150 ml smetany ke šlehání

 

Rozpusťte 100 g čoklády s kávou, nalijte ji do formiček na led a dejte zamrazit. Až budou čokoládové ledové kostky připravené, rozehřejte troubu na 160 °C.

Ve větší míse smíchejte cukr, kakao, prosáté mouky a prášek do pečiva. Vejce prošlehejte do pěny, přilijte rozpuštěné vychladlé máslo, extrakt a spojte s ostanními ingrediemncemi. Do mísy nastrouhejte na jemném struhadle čokoládu a těsto důkladně (ale opatrně) vařečkou převalujte, aby se v něm udržel vzduch z vyšlehaných vajec. Vlijte těsto do vymazaných formiček (do poloviny výšky), do každé formičky zatlačte čokoládovou ledovou kostku a pečte asi 25 až 35 minut.

Mezitím si připravte čokoládový krém. Rozpusťte 100 g nalámané čokolády s kávou. Až bude čokoláda kompaktní, vlijte smetanu a již nevařte. Utřete do hladkého krému, kterým pak Ce chocolat zatepla polévejte.

…My s oblibou doplňujeme tento recept ostružinami. Nejlépe horkými.

..

Jo a PS: nenahrazujte špaldovou mouku jinou obyčejnou moukou! Špaldová mouka dodává dezertu brilantní oříškovou chuť a výjimečnou křehkost. Bon Appétit!