CHŘEST S POMERANČEM

LB776AS (500x875)

La_Buchta_asparagus

LB770AS (700x1225)

text La BuchtaEva Všetíčková / fotografie La Buchta

O chřestu, zelenině dvojí tváře, už psala Jitka Rákosníková ve zmrzlém fejetonu. Po návštěvě chřestových polích v minulém týdnu, jsme nic jiného nedělali, než celé dny zkoušeli chřestové recepty. Saláty z chřestu, klasické chřestové quiche, chřestové nákypy i několikatero chřestových polévek… Ve většině receptech však tuto vytrvalou bylinu násilně vaříme, dusíme i pečeme. Abyste zachovali křehkou výjimečnost chřestu, je třeba se k němu chovat s citem. Ne nadarmo nám přední český šéfkuchař a vyznavač staré české kuchyně Jaroslav Sapík klade na srdce, že chuť chřestu nejlépe vynikne v co nejjednodušší úpravě.
A tak i nyní se budeme držet jeho cenných rad, a namísto mučení chřestu dlouhým pečením a vařením, nabízíme jeden velmi starý, námi milovaný – zároveň velmi jednoduchý recept, který La Buchtu provází již několik let, a který máme právě od pana Sapíka.

 

CHŘEST S POMERANČEM

500 g chřestu
šťáva a kůra z 1 bio pomeranče
1 bio citron
med, sůl
+
máslo
strouhanka
parmazán

 
 

Půl litru vody, sůl, trochu medu, citron pokrájený na plátky a šťávu a kůru z pomeranče smíchejte, přiveďte k varu a vařte 3 minuty. Do připraveného rozvaru vložte chřest oloupaný do dvou třetin výšky a vařte ho (na skus) cca 1 až 2 minuty.

Na pánvi opražte strouhanku dozlatova. Uvařený chřest posypte připravenou strouhankou, přelijte rozpuštěným máslem a zdobte hoblinami parmazánu.

 

Dobrou chuť a s citem k chřestu!