HOT CROSS

LAB13CRO (500x875)

LAB14CRO (700x1225)

text La Buchta / fotografie La Buchta

Britskou obdobu mazance – Hot Cross Buns, pečenou na Velký pátek, jistě není třeba dlouhosáhle představovat. Tato lehčí a extrémně nadýchaná velšská varianta se peče na Velký pátek, kde tradice říká, že buchty pečené v tento den se nebudou během roku kazit ani plesnivět – no, ale riskujte to, že…? Jiná britská pranostika praví, že držení takového pečiva je vhodné pro léčebné účely k uzdravení chorých. Pokud se ocitnete na plavbě po moři, horké křížové buchty vás ochrání před ztroskotáním. Pokud jsou buchty v kuchyni zavěšeny, říká se, že chrání proti požárům a zajišťují, aby všechny chleby v kuchyni dokonale vzešly – kdo je kváskový nadšenec, jistě tuto pranostiku ocení…
 
 

TĚSTO

300 ml (plnotučného) mléka
50 g másla
500 g hladké mouky
50 g (jemného krupicového) cukru
7 g sušeného droždí
větší špetka soli
1 vejce
+
75 g rozinek
strouhaná kůra z 1 bio citronu
strouhaná kůra z 1 bio pomeranče
+
1 lžička mleté cejlonské skořice a moučkový cukr na poprášení

 

Mléko přiveďte takřka k varu, stáhněte z plotny, přidejte máslo a nechte v mléce rozpustit. Směs nechte vychladnout na tzv. vlahé mléko.

Mezitím do mísy nasypte mouku, cukr, droždí a sůl a promíchejte. Uprosřed udělejte důlek, vlijte vlahou směs mléka a másla, přidejte vejce a důkladně propracujte v hladké, jemně lepivé těsto.
Těsto přesuňte na pomoučený vál a znovu propracujte tak, že kraje těsta vytahujete a překládáte do středu těsta. Po 5 minutách do těsta zapracujte rozinky a strouhanou kůru (používejte pouze bio citrusy, ty nejsou chemicky ošetřeny. Chemické parafíny, kterými jsou běžné citrusy ošetřovány, do jídla nepatří). Těsto uložte do mísy vymazané olejem a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.

Po vykynutí těsto přesuňte opět na vymazaný vál, rozdělte ho na 12 kousků, z nichž tvarujte malé bochánky, spoje v těstě pevně utáhněte. Bochánky vyrovnejte s malými rozestupy do vymazaného pekáče (případně zapékací mísy nebo jen na plech) a nechte opět 1 hodinu kynout.

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 st. C (troubu bez horkovzduchu cca 200 st. C).

Mezitím si připravte polevu na kříže. Z 50 g hladké mouky a několik lžic mléka vytvořte řidší těsto. Mléko přidávejte po lžících, je totiž důležité, aby poleva byla řidší – nikoliv zcela tekutá! Pouze ideální konzistence zaručí ideální výsledek… Hotovou polevou pomocí cukrářského pytlíku ihned tvořte kříže na bocháncích, a ihned pečte v předehřáté troubě dozlatova. (Nám to trvalo cca 20 minut. Je třeba se řídit zkušenostmi s vlastní troubou! v některých troubách je 200 st. moc, jinde zase málo…)

Naši přátelé z Irska tento recept milují a po generace počou. Ještě horké buchty sypou moučkovým cukrem smíchaným s mletou cejlonskou skořicí. Je to tak výborný trik, že je škoda se o něj ochudit…