KOPŘIVOVÁ NÁDIVKA

LB248NE (500x875)

LB330NA (700x1225)

text a fotografie La Buchta

Nádivka je tradičním velikonočním pokrmem české kuchyně. V některých krajích je prvním poslem jara, který obsahuje kopřivy i další býlí jarního počátku.

Náš recept je mnohokrát prověřen – je to recept, který La Buchtu společně provází již řadu let. Když si nádivku upečeme, nostalgicky vzpomínáme na ony společné začátky. K přípravě nepotřebujete mnoho, ale můžeme zaručit, že v jednoduchosti je nejen krása, ale i síla – především chuti…
 
 

NÁDIVKA

3 housky
200 ml smetany
4 vejce
100 g špeku
větší hrst kopřiv
větší hrst medvědího česneku
sůl, pepř
muškátový oříšek
+
50 g másla
mák (na posypání)
10 křepelčích vajec

 

Housku pokrájejte, nasypte ji do větší mísy, zalijte smetanou, důkladně promíchejte a nechte nasát. Mezitím si uvařte křepelčí vejce natvrdo, a na rozpálené pánvi vypečte špek pokrájený na kostičky.

Do namočené housky přidejte vejce, zchladlý vypečený špek, pokrájené kopřivy a medvědí česnek, sůl, pepř a trochu nastrouhaného muškátového oříšku a důkladně promíchejte (vzniklá hmota by neměla být řídká – ani hustá).

Směs rozprostřete do formy vymazané máslem, navrch přidejte oloupaná křepelčí vejce (mírně je zatlačte) a plátky másla. Povrch nádivky zasypte hustě mákem.

Pečte v předehřáté horkozdušné troubě na 180 °C dozlatova.
 
 
TIP: Nemáte-li medvědí česnek, přidejte více kopřiv a 2 stroužky lisovaného česneku.