LARAHA

LB445bLAR

LB444LAR

LB446LAR

text La Buchta / fotografie La Buchta  ve spolupráci s Senior & Co.

Chytl mě za rameno, přisedl si ke mně na vykotlaný kmen stromu a začal vyprávět… Můj ostrov Španělé osídlili v roce 1499. Naplánovali tady zemědělský rozvoj, ale neznali tady nic. Nevěděli, že slunce praží moc, a že vody ani dešťů tady není. Tady všude vysadili plantáže valencijských pomerančovníků! (Stařík však ukazuje do dáli na rozvlněné moře.) Víš, jak jsou pomeranče dobré, že? Naše slunce je ale změnilo na jakýsi hořký, doslova nepoživatelný a malý plod. Ani naše kozy je nežraly! Španělé zemědělské usilí na mém ostrově vzdali, ale zbyly po nich zplanělé pomerančovníky – a ty obsahují spoustu intenzivních silic a éterických olejů. Kolonizaci neschvaluji, ale tenhle španělský neúspěch byl pro můj lid opravdové požehnání. Citrusový strom, který nenajdeš nikde jinde na světě! Citrus, kterému říkáme Laraha, nám dává nejedlé plody, z kterých máme jedinečný likér, který zná dnes celý svět. Dushi Curaçao!

Nečekané vyprávění vetchého staříka na bílé pláži, muže, jež je potomkem afrického zotročeného lidu, nás vtáhlo do historie karibského ostrova Curaçao i stejnojmenného likéru. Ze začátku jsem tápal, co znamená slovo Laraha (jazyk papiamento, směs afrických jazyků, portugalštiny, pozůstatků jazyka domorodých indiánů a navrch ještě dochucený troškou angličtiny, holandštiny a španělštiny, neovládám), ale euforická gestikulace zvrásněných rukou staříka nám vylíčila vše. Dávala jasně najevo, jak svůj ostrov miluje a lámanou angličtinou plnou slov jazyka papiamento vyprávěl dál… Na konci prozradil, co vše na jeho ostrově vidět, co za žádnou cenu na ostrově neminout. A tak jsme s La Buchtou po jeho stopách doputovali až za příběhem likéru, který zná opravdu celý svět.

Za touhou poznání likéru Curaçao přijde do muzea Chobolobo nejeden cestovatel, který na ostrov při pobřeží Venezuely zabloudí. Za poznáním plodu Citrus Aurantium Currassuviensis (což znamená „zlatý pomeranč z Curaçao“ – v místním jazyce prostě laraha) se ale už kdekdo nedostane. Ne že by se plantáže na tak malém ostrově nedaly najít, ale cesta k nim je opravdu trnitá. A za všemi těmi trnitými keři se skrývá plod na světě jedinečný. Soukromé plantáže čítají pouhých 45 domorodých stromů a každý strom vyprodukuje 150 až 200 kusů plodů (což představuje 25 až 35 kilogramů sušených slupek). Celodenní horké slunce a každodenní suchý vítr zintezivňuje silice malých plodů až do doby zralosti, a to dvakrát ročně. A to je čas, kdy hrstka plantážníků vztyčí žebříky ke stromům 3 metry vysokým, a plod po plodu ručně očešou. Slupku po obvodu plodu rozříznou na čtyři části a na témže místě prosuší intenzivním sluncem.

Nejen sklizeň, ale i destilace pálenky Curaçao je již od jeho vzniku v 18. století krok za krokem ruční prací. Každý krok je rozdělen do tří dnů. Tři dny se kůra a koření destiluje s 96% alkoholem z cukrové třtiny, tři dny se destiluje společně s přidanou vodou, a tři dny se filtruje do čiré průzračné tekutiny. Mezi třídenními cykly jsou pak jednodenní mezifáze jako je chlazení a ustalování. Poslední fází je pak obarvení na nejen světoznámou modrou barvu likéru – certifikovanými barvivy s mnohaletou tradicí. Výroba destilátu tak trvá celých 17 dní. Plní se ručně, etikety se lepí ručně, ručně se i likér balí a odnáší do skladu. Uprostřed továrny je jen prostý dlouhý stůl. A na něm se vše odehrává.

Originální šampaňské se může vyrábět už pouze v oblasti Champagne, Curaçao likér bohužel tímto lokálním privilegiem dosud neoplývá. Strom laraha je však hrdinou nejen světoznámého likéru, ale především potomků sefardských Židů rodiny Senior, bez kterých by likér nebyl dosud vynalezen. Chcete-li poznat originální recepturu, musíte si zakoupit pouze láhev Senior. Láhev z recyklovaného skla s reliéfem kůry pomeranče, špuntem z korkového stromu, a logem stromu laraha. Láhev neměnná již 70 let. Záruka originality i záruka označení Kašrut (čti košér).

A tak příběh larahy znáte už i vy. Ale věřte, že dokud neochutnáte originální likér Curaçao z Curaçaa, nevíte, jak opravdové Curaçao chutná.

 

… A proč se likér Curaçao barví na tak intezivní modrou? Protože přesně tak modré jsou i zdejší břehy mořských vod. Kdo Curaçao navštívil, říká, že modřejšího moře nikde na světě není.

Dushi! Venny

______

La Buchta děkuje muzeu Chobolobo i celé společnosti Senior & Co. za nezapomenutelné zážitky na ostrově

www.curacaoliqueur.com
www.chobolobo.com