MAKOVEC

LAB21PO (500x875)

text Jitka Rákosníková / fotografie La Buchta

Radi mák? 5 minut příprava, cca 30 minut pečení. A věřte, chutná všem! Recept má svoji historii již od roku 1932, a recepturu takřka nezměněnou naleznete také v naší labuchtí kuchařce na str. 113.

 

TĚSTO

3 vejce
150 g (jemného) krupicového cukru
200 ml olivového oleje + na vymazání
200 ml (polotučného) mléka
150 g hladké mouky 
150 g mletého máku
2 lžičky prášku do pečiva (nejlépe bezfosfátového)
špetka soli
+
dřeň z 1 vanilky nebo pár kapek vanilkového extraktu
strouhanka na vysypání formy
moučkový cukr na poprášení

Troubu předehřejte na 180 st. C. V míse promíchejte vejce s cukrem. Přidejte olej a mléko, všechny ostatní suroviny a vše důkladně umíchejte vařečkou do hladkého těsta.
Vlijte do vymazané a vysypané koláčové formy o průměru 26 cm a pečte asi 25 až 35 minut. Makovec nakonec hojně poprašte moučkovým cukrem.