MEDVĚDÍ POLÉVKA

LB109WG (500x875)

LB108WG (700x1225)

text a fotografie La Buchta®

Prvním jarním klenotem z kategorie potravin je divoký medvědí česnek. A jelikož je ho nyní v českých lesích hojnosti, vyzkoušejte naši jednoduchou polévku. Recept je inspirovaný klasikou od mistra kuchaře Jaroslava Sapíka. Je to dlouho, co jsme tuto polévku ochutnali, ale náš jídelní repertoár už nikdy neopustila. Základních ingrediencí je v polévce poskromnu, chuť je však nezapomenutelná. Pokud seženete lanýže, dostanete se do nezapomenutelných chuťových dimenzí…

 

MEDVĚDÍ POLÉVKA

25 g másla
1 cibule
1 mrkev
1 brambor
1 l silného vývaru
200 g medvědího česneku
100 g mladých kopřiv
sůl, pepř, citron
+
strouhaný lanýž nebo parmazán

 
Pokrájemnou cibuli a nahrubo strouhanou mrkev osmahněte na másle do měkka a zalijte silným vývarem. Do vývaru přidejte strouhaný brambor, sůl a pepř dle chuti a na mírném ohni vařte asi 15 minut.
Po patnácti minutách do vývaru přidejte posekaný medvědí česnek a kopřivy a vařte ještě asi 5 minut. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem, podle chuti přidejte citron a podávejte posypané čerstvě strouhaným lanýžem, případně nahraďte parmazánem.