STAROČESKÝ MAZANEC

LB220MA (500x875)

LB116MA (700x1225)

text a fotografie La Buchta

Velikonoční bochánek mění svoji recepturu již od patnáctého století, dodnes si však ponechal svůj okrouhlý tvarznamení kříže. Nyní se peče ze sladkého kynutého těsta a patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva. Připravoval se zpravidla na Bílou sobotu nebo 1. neděli velikonoční – právě proto, aby mohl být o Velikonoční neděli při každonedělní návštěvě kostela posvěcen. Společně s mazancem se světil beránek, chléb, vejce a víno, které měly připravit po dlouhém velikonočním půstu tělo na návrat k tučnější stravě. Kdokoli přišel do stavení, musel dostat kus posvěceného pokrmu.

Jeden ze staročeských receptů klasického mazance jsme nalezli v zapomenutém deníku jedné z našich prababiček. Nadýchaný, lehký… a vláčný!

 

TĚSTO

500 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
100 g másla
1 žloutek (+ 1 vejce na potření)
200 až 250 ml mléka
7 g sušeného droždí
špetka soli

+

50 g rozinek
50 g brusinek
50 g datlí

30 g vlašských ořechů
30 g mandlí (+ na posypání)
50 ml rumu
kůra z 1 citronu
1/2 lžičky muškátového oříšku

 

Do teplého mléka nasypte droždí, 1/2 lžíce cukru a sůl, jemně promíchejte, nechte zakryté 5 minut odpočinout (droždí vytvoří na povrchu hustou pěnu). Rozinky, brusinky a pokrájené datle dejte do misky, zalijte je rumem a nechte macerovat.
Zatímco se kvásek aktivuje, v míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a mletým muškátovým oříškem. Do směsi vlijte vzešlý kvásek, přidejte změklé máslo a žloutek. Těsto promíchejte a vařečkou ho důkladně zpracujte. Zpracované těsto poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout cca 60 minut.

Do vykynutého těsto zapracujte namočené rozinky, brusinky i datle, sekané ořechy a mandle, utvořte bochánek, přesuňte ho na plech a nechte znovu 30 až 40 minut nakynout.

Vykynutý bochánek nakrojte do kříže, pomažte rozšlehaným vejcem, posypte zbylými mandlemi a pečte v předehřáté horkovzdušné troubě na 180 °C asi 20 minut, poté snižte teplotu na 130 °C a pečte asi 40 minut.

..

TIP: Těsto je lepší mít při zadělávání nepatrně řidší a postupně ho dohušťovat – zrovna tak to dělávaly naše babičky. Jen tak získáte elastické a nadýchané těsto, které bude díky vyváženému obsahu tekutin po upečení vláčné. Tuhé těsto zapřičiňuje po jeho upečení hutnou a drobivou konzistenci.

 

zdroje

V tomto článku jsou informace z následujících odkazů:
http://www.velikonocevpraze.cz