TVAROHOVÉ KNEDLÍKY

LB209STRA (500x875)

LB208STRA (700x1225)

text La Buchta / fotografie La Buchta

V nedávném příspěvku Knedlíkov jsme slibovali, že se ke knedlíkům vrátíme. Jedním z mnoha knedlíkových receptů, které jsme pro vás připravili, jsou tyto tvarohové. A jelikož jahodová sezona vrcholí, užijte si jedny z posledních plodů s těstem doslova dokonalým. Knedlíky přinášíme rovnou ve dvou variantách. Klasické vařené a taky pečené. A plně tvarohové!
 

TĚSTO

500 g měkkého tvarohu 
(používejte pouze tvaroh v kostce, nikoliv ve vaničce)
2 vejce
6 lžic dětské jemné krupičky + na obalení

 

JAHODOVÁ OMÁČKA

250 g jahod
2 lžíce medu
dřeň z 1 vanilkového lusku

 
Z tvarohu, vejce a dětské krupičky ručně propracujte kompaktní těsto. Z těsta tvarujte menší kuličky pomocí mokrých dlaní, a obalte je v krupičce. Vkládejte do vařící vody a vařte mírným varem dokud knedlíky nevyplavou. 5 až 8 minut, dle velikosti.

Na omáčku jahody omyjte, pokrájejte na kousky, přesuňte do hrnce, přidejte med a vanilku a vařte asi 2 minuty, dokud jahody nepustí trochu šťávy. Takto připravené jahody rozmixujte, a vzniklou omáčkou polévejte knedlíky.

..

PEČENÉ KNEDLÍKY / TVAROHÁČ

LB210STRA (700x1225)

 

DROBENKA

100 g pohankové mouky
50 g moučkového cukru
50 g másla
1 žloutek
dřeň z 1 vanilkového lusku

 

Výše uvedené tvarohové těsto přesuňte do vymazané a vysypané formy na koláč nebo plech na pečení, poklaďte ovocem a zasypte drobenkou. Pro vytvoření drobenky smíchejte všechny suroviny a důkladně ručně propracujte. Drobenka je hotová, když docílíte podoby sypké hmoty.
Tvarohový koláč pečte v předehřáté horkovzdušné troubě na 170 °C asi 40 minut.