VIŠŇOVÁ

LB988KIR (500x875)

LB2552BU (700x1225)

text La Buchta / fotografie La Buchta

Jen nalít těsto, zasypat ovocem a je takřka hotovo. Bublanina je stálicí nejedné kuchyně nejen u našich babiček. Ta naše pochází z dílny kuchaře Jaroslava Sapíka, který má svoje staročeské recepty odzkoušené generacemi vlastní rodiny. Piškotové těsto pana Sapíka je dokonalým základem pro rolády a lehké piškotové dorty. My jsme ho použili na bublaninu. Těsto je velmi lehké, nadýchané a prosté všech zbytečných ingrediencí.

 

TĚSTO

6 vajec
100 g cukru
100 g polohrubé mouky
dřeň z 1 vanilkového lusku
+
rozehřáté máslo na potření
moučkový cukr na posypání

 
 
Vejce oddělte a žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Vmíchejte po částech mouku a do vzniklé hmoty zapracujte sníh vyšlehaný dotuha i dřeň z vanilkovéjo lusku.

Těsto vlijte na plech (vyložený papírem nebo vymazaný a vysypaný kokosem), rozetřete stěrkou namočenou ve vodě a zasypte višněmi. Ovoce před nasypáním na rozetřené těsto obalujeme v mouce, aby nekleslo až na dno.

Pečte v předehřáté horkovzdušné troubě na 160 °C dozlatova (asi 25 až 35 minut). Mírně vychladlou bublaninu potřete rozehřátým máslem a zasypte moučkovým cuktrem.